Endret: 26 sep 2021     Opprettet: 23 sep 2019

Elbil

Nyttig informasjon til de som har eller planlegger å anskaffe elbil

Bakgrunn

I 2018/2019 ble det gjennomført et elbil-prosjekt i borettslaget vårt.
Det eksisterende elektriske anlegget nærmet seg overbelastet og prosjektet skulle oppgradere infrastrukturen og slik legge til rette for at flere kan få ladestasjon for elbil i garasjen. 

En forutsetning for å få dette til er at alle er påkoblet et felles system med tidsstyrt ladeuttak slik at vi unngår overbelastning. For å få til denne smarte strømstyringen og for å forenkle administrasjonen må alle ha identiske ladestasjoner.

 

Ladestasjon

Alle andelseiere som ønsker ladestasjon i garasjene våre må ha følgende ladestasjon: 
Schneider-electric Veggboks EV link type V 2 G med Eurokontakt 3, for 230 v og ledning etter EU-norm. Kapasitet 2,2 – 7,3 kw.

Hver enkelt betaler for ladestasjonen på sin egen garasjeplass.
Pris, inkludert montering og oppkobling, er kr 20 625,- (fra mars 2021)

Denne prisen forutsetter minst 5 monteringer samtidig.
Styret vil ta imot bestillinger på eget bestillingsskjema og organisere monteringsrunder når vi har mottatt 5 bestillinger, dog ikke oftere enn hver 3. måned. 
Ved behov for raskere montering vil det tilkomme en ekstra monteringsavgift på kr 1 875,- (kan eventuelt bli delt med 1-3 andre hvis det passer).

Monterte ladestasjoner, også de som ikke er tatt i bruk, faktureres kr 63,00 pr mnd i adm.gebyr.
Ladestasjonen som monteres tilhører leiligheten, og skal ikke nedmonteres når du flytter. Verdien av ladestasjonen må tas med i prisantydningen, på lik linje med andre fastmonterte ting.

Renault Zoe er den eneste elbilen i det norske markedet som ikke passer til denne ladestasjonen, det er imidlertid mulig å tilpasse. Kjører du eller har planer om å kjøpe Renault Zoe må du derfor regne med ekstra kostnader i forbindelse med dette. 

Bestillingsskjema

 

Drift; Fortum charge & drive

Det er smartstyring, automatisk forbruksregistrering og betalingsløsning fra Fortum charge & drive, med innsyn via app: https://www.fortum.no/privat/lade-elbil/alt-starter-med-appen 

Fellesanlegget vil styre ladetilgangen med husholdningene som første prioritet og ellers først til mølla for billadingen.

Forbruk faktureres pr kwh.
Forbruksprisen er inkludert styring, betalingsløsning og lovbestemt kontroll og justeres etter reelt uttak/driftskostnad for billading.

Spørsmål om faktura, ladeapp eller ladebrikke rettes til Fortum - se kontaktinformasjon

Prisendringer og annen nødvendig informasjon fra styret til alle ladestasjoneiere sendes til e-postadressen som oppgis på bestillingsskjemaet. 
Hvis du har spørsmål om elbil til styret eller ønsker å endre epost-adressen du får informasjon til, send en mail til elbil@vestskrenten.no 

Ved feil:
1) Skru av og på sikringen på din egen ladestasjon
2) Hvis 1 ikke hjelper, kontakt Fortum - se kontaktinformasjon
Hvis de melder at det er en feil på din lader, noter feilkoden.
3) Hvis 2 ikke hjelper, kontakt elbil@vestskrenten.no. Oppgi evt. feilkode fra Fortum.

Lading av elbil for gjester

Det er satt opp 4 utvendige ladestasjoner, 2 utenfor endeveggen i Nordåssløya 2 og 2 på baksiden av garasjen mot Nordskrenten barnehage. Det er tillatt for alle å bruke disse ladestasjonene, også beboere i borettslaget, men de er ikke synlige i Fortums app som viser alle «offentlige» ladestasjoner. Det kan derfor være greit å informere gjester om at de finnes.

For å bruke ladestasjonene må man ha en ladebrikke som er kompatibel med Fortums system. Dette gjelder ladebrikker fra mange ulike leverandører, men ikke for eksempel Grønn kontakt og BKK. Er man i tvil om brikken man har er kompatibel kan man ringe Fortum og spørre.
Har du ikke en kompatibel ladebrikke kan dette bestilles hos Fortum, for eksempel via appen:
 https://www.fortum.no/privat/lade-elbil/alt-starter-med-appen 
Vær obs på at leveringstiden kan være inntil 14 dager.

For på sikt å kunne dekke inn utgiftene til installasjon av disse plassene vil prisen her være høyere enn inne i garasjene.

For at flest mulig skal få muligheten til å lade er det her ladeplikt. Det er kun lov til å stå her mens bilen lades, dvs. med ladekabel tilkoblet. Maks ladetid er 4 timer mellom kl 06 og 22 alle dager, ellers ubegrenset. adetiden ubegrenset.